Vroeg opstaan – Waarom ik dit zo fijn vind!

      Reacties uitgeschakeld voor Vroeg opstaan – Waarom ik dit zo fijn vind!

Sinds een paar weken sta ik elke ochtend vroeg op. Met vroeg opstaan bedoel ik voor 7 uur ’s ochtends. Het liefst half 7. En Eigenlijk wil ik het nog verder terug brengen naar 6 uur.  Ik vond het nooit de moeite waard, ik bedoel, als ik later mijn bed uit kom kan ik langer slapen en mijn slaap is mij dierbaar! Maar nadat ik er wat meer over gelezen had besloot ik het te proberen, en ik ervaar er nu zoveel voordelen aan!

Garfield slaapt - amanda's update

Laat uit bed en haasten

Ik was altijd gewend om op school/werkdagen een halfuurtje voor ik weg moest mijn bed uit te komen. Soms werd dat een kwartier voor ik de deur uit moest. Dit zorgde ervoor dat ik altijd me moest haasten. Ik kwam dan ook geregeld te laat op mijn werk/school. Het maakte trouwens ook niet uit of ik om kwart over 7 de deur uit moest (voor school vanwege de reistijd van anderhalf uur) of dat ik pas om 10 uur de deur uit moest vanwege aan paar vrije uren.

Ik vond het ook altijd vervelend wanneer ik op school de eerste paar uur vrij had en dan pas laat thuis was. Ik begon liever vroeg, dat ik dan in de middag al eerder naar huis kon. Ik deed in de ochtend namelijk niks, ik was nul productief. Ik bleef de ochtend namelijk toch liever in mijn bed liggen. Ik was dan een deel van mijn dag kwijt.

Wanneer ik vrij was, zette ik mijn wekker om 10 uur, dan had ik nog wat aan mijn dag. Wanneer ik mijn wekker niet zette kon ik gerust pas om 12 of 1 uur mijn bed uit komen. Dan vond ik wel dat ik mijn dag deels kwijt was, maar ach, ik lag toch altijd pas na 12 uur ’s nachts in mijn bed. Op schooldagen lag ik er trouwens wel wat eerder in; voor 12 uur, meer richting 11 uur, want ja, anders was ik toch wel moe de dag erna.

Ja, dit was mijn leven; elke avond/nacht rond 12 a 1 uur mijn bed in, en zo laat mogelijk mijn bed uit komen.

 

Het omslag moment

Dit was ik jaren zo gewend. Al sinds de basisschool was het voor mij al heel “normaal” om pas om 12 uur mijn bed in te gaan. Wanneer mijn vader het ontdekte werd hij nooit echt boos, ik kreeg er nooit straf voor. Daarbij was het volkomen normaal in mijn gezin om zo laat te gaan slapen. Mijn vader ging gerust pas om 3 uur richting zijn bed. Voor mij was dit dus ook heel normaal.

Toen ik meer problemen met mijn lichaam begon te krijgen, merkte ik dat ik mijn slaap steeds meer nodig had. Ik kon steeds minder goed in slaap komen en sliep ook minder goed door vanwege pijn aan mijn lijf. Eerder naar bed gaan werd dus een vereiste. Ik wilde minimaal 8 uur per nacht slaap krijgen. Dit lukte me best goed, maar helaas hielp het vroeger mijn bed in gaan niet met het doorslapen. Gelukkig heb ik nu daar wel hulpmiddelen voor; polsbraces om de pijn in mijn polsen te voorkomen en ik slaap met een zwangerschapskussen om te zorgen dat ik een beter houding heb ’s nachts waardoor ik minder pijn heb. Ik ben erg blij dat ik hiermee minder last van mijn lijf heb.

Omdat ik al eerder mijn bed in ging en met minimaal 8-9 uur slaap redelijk goed uitgerust ben, wilde ik een experiment uitproberen. Ik las op meerdere websites over de voordelen van het vroeg je bed uit komen. Het trok me wel aan; ik moest dit proberen. Dus ging ik ervoor.

 

Vroeg opstaan

Daar ging ik dan, vroeg opstaan! Ik besloot het langzamerhand terug te brengen. Ik kwam de laatste tijd al om 9 uur mijn bed uit in plaats van 11 uur, dus er was al vooruitgang qua dat.

Ik besloot te beginnen met 8 uur opstaan, daarna half 8 en daarna 7 uur. Ook lette ik erop dat ik nog steeds 8-9 uur slaap kreeg, dus in plaats van 11 uur mijn bed in, om 10 uur mijn bed in, wat nu soms al half 10 is.

Nu kom ik op vrije dagen tussen 7 en half 8 mijn bed uit, met op werkdagen tussen half 7 en kwart voor 7. Voor mijn werk moet ik rond 8 uur de deur uit. Vergis je niet, normaal kwam ik MAX een halfuurtje voor ik de deur uit moest mijn bed uit, en vaak was dit een kwartiertje waardoor ik erg moest haasten en vaak te laat kwam. Nu houd ik zoveel tijd over in de ochtend! Daarbij heb ik nu een ochtend ritueel, wat ik nog verder wil uitbreiden, want ik vind de ochtend heer-lijk!

Zonsopgang - Amanda's Update

De voordelen die ik ervaar van het vroeg opstaan:

Het vroege opstaan heeft zoveel fijne punten!

  • Ik kan rustig de tijd nemen om te ontbijten en een bakje koffie te drinken. Ik neem er de tijd voor om te zitten en eet/drink met alle aandacht, in alle rust. Hiervoor ontbeet ik bijna nooit, dus dit is al een hele verbetering, ik merk dat ik de dag veel beter vol houd, puur omdat ik nu ontbijt.
  • Het is lekker stil in de ochtend. Nergens afleidingen, geen drukte in het huis, geen badkamer die bezet is terwijl ik – nog even snel – erbij moet. Een heerlijk, rustig, stil begin van de dag.
  • Je ziet de zon opkomen. Je ziet letterlijk de dag beginnen. Buiten het feit dat de lucht erg mooi is bij zonsopgang, is het ook erg kalmerend, voor mij in ieder geval. Ik kan de tijd nemen stil te staan bij hoe mooi de wereld kan zijn, simpel doordat ik kijk naar de zonsopgang.
  • Ik ben veel productiever in de ochtend. Wanneer ik vroeg mijn bed uit kom, merk ik dat ik de rest van de dag veel productiever ben. Ik krijg meer gedaan en voel me veel nuttiger. Zo doe ik soms in de ochtend een was in de wasmachine, doe ik even de afwas, hang ik de was op, lees ik een paar inspirerende artikelen op internet, schrijf nog een deel van een blog en hang ik de was op het wasrek. En dit allemaal voor half 10 ’s ochtends!
  • Ik heb tijd voor een ochtend routine; ik drink rustig koffie, eet wat ontbijt, lees een kwartiertje, schrijf een kwartiertje, maak rustig mijn lunch klaar, en houd nog tijd over om uitgebreid met mijn katjes te knuffelen!
  • Ik hoef niet meer te haasten, waardoor ik veel relaxter mijn dag begin en minder stress heb.
  • Doordat ik niet hoef te haasten en zelfs tijd over houd, kom ik niet meer te laat op mijn werk of andere afspraken. Ik vertrek vroeger en kom dus wat eerder aan op mijn bestemming, wat voor mij erg rustgevend werkt (en wat een goede indruk achterlaat of in ieder geval geen verkeerde indruk).

 

Bouw het op en geniet

Nu moet ik wel vertellen dat je het rustig moet opbouwen. Wanneer je gewend bent om pas om 1 uur ’s nachts te gaan slapen, en je normaal pas om 10 uur je bed uit komt, kan ik je niet aanraden om plots om 6 uur je wekker te zetten. Daarbij moet je niet vergeten om ook eerder te gaan slapen! Het een is helaas niet mogelijk zonder het ander.

Mocht je het ook willen proberen: geniet lekker van de rust en stilte in de ochtend!