Meer muziek maken – een challenge

      Reacties uitgeschakeld voor Meer muziek maken – een challenge

Ik wil meer muziek maken. Ik ben (volgens anderen) van nature al erg muzikaal. Ik kan meerdere instrumenten spelen en volgens (de non-kenners) ben ik er ook allemaal best goed in!

Ik ben het hier alleen niet mee eens. Ja, ik kan meerdere instrumenten spelen, waarvan het merendeel maar een klein beetje. Maar ik ben in geen enkel instrument echt goed. En écht goed zijn in meerdere instrumenten is wat ik wil. Dus begin ik met een challenge; in een maand tijd goed redelijk tot goed worden in de verschillende instrumenten, door elke dag 30 minuten een instrument te spelen. Omdat ik niet alles te gelijk kan doen, wil ik beginnen met viool en gitaar.

Band viool+zang - Amanda's Update

De instrumenten die ik kan spelen

  • Toen ik 5 was ging ik op vioolles. Dit kan ik redelijk tot goed spelen, hier wil ik graag goed in worden. Ik wil heel graag Lindsey Stirling nummers goed kunnen spelen. Want dat lijkt mij zo ontzettend vet! Daarbij heb ik het viool spelen behoorlijk verwaarloosd. Ik speel denk ik 20 uur in een jaar. Dat is echt heel weinig, vooral aangezien ik dan best veel speel in een korte tijd, en dan de rest van het jaar niet. Zonde!
  • Toen ik 11 was ging ik op altvioolles. Dit kan ik, net als viool, redelijk tot goed spelen. Ook hier wil ik goed in worden, ik heb hier geen specifieke voorkeuren qua nummers voor, maar gelukkig is viool en alt viool erg het zelfde, behalve dat de altviool ietsje groter is, met een lager geluid en een ander notenschrift. Dit noten schrift wil ik net zo goed kunnen lezen als het notenschrift van viool.
  • Toen ik 12 was ging ik op pianoles. Hier ben ik slecht in. En dit meen ik. Ik heb hier maar 3 jaar op gezeten, ik kan geen piano noten lezen en ben er niet goed in. Hier wil ik redelijk tot goed in worden. Ik wil mezelf kunnen begeleiden met zingen. Ik hoef hiervoor geen noten te kunnen lezen, in ieder geval niet voorlopig. Ik wil mezelf behoorlijk kunnen begeleiden met akkoorden, met variaties erop. Het notenschrift ervoor kan later altijd nog.
  • Toen ik 19 was kocht ik een gitaar. Dit kan ik een beetje tot redelijk spelen. Hier wil ik redelijk tot goed in worden. Ik wil meer kunnen spelen dan 5 akkoorden, ik wil wat meer nummers kunnen spelen (het F akkoord!!!) en mezelf kunnen begeleiden met de gitaar.
  • Toen ik 21 was kocht ik een basgitaar, dit kan ik een beetje tot redelijk spelen. Ook hier wil ik redelijk tot goed in worden. Ik speelde eerst in een band met basgitaar, nu niet meer, maar ondanks het niet spelen in een band, wil ik beter worden met basgitaar
  • Ik kan zingen, ik heb dit al mijn hele leven gedaan, als hobby. Ik heb jaren in een band gezongen en ik wil dit ook erg graag weer. Ik wil weer op een podium staan en het publiek laten genieten van mijn stem. Dit klinkt misschien erg hoog van mezelf, maar waarom zou ik op een podium willen staan om niet anderen te laten genieten?! Ik wil er zeker niet staan om uitgelachen te worden of om het publiek ongelukkig ta maken.

Yup.. Dit zijn best veel instrumenten. En het is meer dan de gemiddelde persoon kan. Ongeveer 6x zoveel als de gemiddelde persoon. Wanneer mensen een instrument kunnen bespelen kunnen ze er vaak 1. Toch voel ik me niet ‘bijzonder’ genoeg. Ik kan namelijk niet alle instrumenten goed spelen. Ik kan ze allemaal redelijk. En wanneer ik een instrument niet goed kan spelen, telt het voor mij niet echt mee.. Redelijk is niet voldoende, in ieder geval niet voor mij.

piano viool - Amanda's Update

De challenge:

De challenge voor mij houd in dat ik voor een maand lang elke dag een halfuurtje een instrument bespeel met volle aandacht. Omdat ik het liefst beter wil worden in viool, wil ik hiermee beginnen. Daarbij wil ik ook graag gitaar spelen, puur omdat ik er gelijk mee kan zingen, en gelijk de meeste vooruitgang kan zien.

Het moeilijk van deze challenge is dat ik al maanden tot jaren lang bijna geen instrumenten speel. Zo af en toe hoor, wanneer ik gevraagd wordt in een orkestje mee te spelen op mijn oude middelbare school. Ik vind dat heel leuk hoor, maar het is geen uitdaging, dus leer ik er niet méér van. En ik wil graag leren. Ik wil graag vooruit gang zien! Dit is dus mijn challenge; elke dag een halfuur een muziek instrument spelen. Dit is (voorlopig) viool en/of gitaar. Hiermee wil ik graag beter worden in het bespelen van verschillende muziek instrumenten.

En aangezien ik wil stoppen met uitstellen, ga ik daar NU mee beginnen, en het opruimen van mijn muziek hoekje komt later wel =).