Minimaliseren – Hoe het besmettelijk is

      Reacties uitgeschakeld voor Minimaliseren – Hoe het besmettelijk is

Ik vind het grappig en leuk hoe ik om mij heen merk hoe besmettelijk het is om te minimaliseren. Misschien niet dat iedereen opeens aan het minimaliseren slaat, maar ik merk wel dat ik mensen “aansteek” met het opruimen.

Minimalism - have less, be more - Amanda's Update

E-book over minimaliseren

Op mijn werk sprak ik met een collega die graag wilde opruimen, maar dit erg lastig vond en haar motivatie kwijt was. Toen ik vertelde dat ik graag wilde minimaliseren – en dat ik daarmee niet bedoelde dat ik maar 100 spullen wilde hebben – wilde ze meer weten. Ik vertelde hoe ik alleen de dingen wil bezitten die bijdragen aan mijn geluk en dat de rest – het overbodige – kan dan weg.

Heel minimalistisch (not) had ik diezelfde ochtend een e-book over minimaliseren uitgeprint. Weet dat ik op dat moment erg van plan was te minimaliseren, en nog nét begonnen was, ik had toen denk ik alleen nog maar mijn kledingkast en dvd/cd kast aangepakt. Omdat bij de eerste keer printen het erg groot en log uit de printer gekomen was, besloot ik nog minimalistischer (sorry bomen) hem nog een keer uit te printen, maar dubbelzijdig. Mijn collega werd helemaal enthousiast toen ik vertelde over het e-book. Aangezien ik hem toch dubbel had, gaf ik haar de eerste kopie ervan. Heel enthousiast nam ze hem aan en ik was ook wel blij dat op die manier het dubbel printen niet volledig nutteloos was. Ze vertelde dat ze weer helemaal enthousiast geworden was om op te ruimen.

Ik legde uit dat het boek meer is dan alleen je spullen opruimen, en vertelde welke onderdelen het boek besprak om allemaal te minimaliseren:

  • Bezittingen
  • Geven om wat andere van je denken
  • Financiën en schulden
  • Gezondheid en fitness
  • Tijd (multitasken en nee zeggen)
  • Voeding
  • Doelen
  • Technische aparatuur
  • Vrije tijd

 

Mijn directe omgeving

Ook in mijn directe omgeving merk ik dat het minimaliseren besmettelijk is. Mijn beste vriendinnetje wilt ook heel graag minimaliseren, dankzij haar weet ik ook wat het begrip minimaliseren is. Zij had jaren geleden de wens om maar 100 spullen te bezitten, als een échte minimale minimalist. Hier is ze alweer op terug gekomen, zij heeft veel, heel veel spullen met sentimentele waarde, wat het minimaliseren heel lastig maakt. Doordat ik flink aan het minimaliseren geraakt ben, werd zij hierdoor ook weer gemotiveerd meer weg te doen. Aan het opruimen was ze al, maar heel veel dingen bewaarde ze nog ‘voor het geval dat’.

Mijn vriend werd een beetje besmet door mijn opruim woede. Hij heeft helemaal niet zo heel veel spullen, en is al van zichzelf vrij minimalistisch. Toch heeft hij nu ook een paar dingen weg gedaan die hij bewaarde ‘voor het geval dat’.

Ook mijn zus is erg gemotiveerd geraakt om op te ruimen, zij heeft hier echter erg weinig tijd voor aangezien ze ongeveer 4 fulltime banen heeft (ik weet niet hoe ze het doet).

 

Mezelf blijven motiveren

Ik blijf het lastig vinden om gemotiveerd te blijven om te blijven minimaliseren. Dit komt omdat het soms erg lang duurt voordat je er “klaar” mee bent, grotendeels omdat je er nooit klaar mee zal zijn. Als je het ene gebied opgeruimd hebt, staat het andere gebied opeens in de aandacht met zijn vele spullen. Toch lukt het mij goed bezig te blijven, omdat ik mezelf continu vertel dat het niet in 1 dag af hoeft te zijn. Het is een project van maanden, als het niet een project is van een jaar.

Het motiveert mij gelukkig heel erg om te zien dat mijn omgeving er ook mee bezig is. Mijn beste vriendinnetje stuurt regelmatig foto’s van weer een opgeruimde opberg kast waar weer allemaal dozen met spullen uit verdwenen zijn. Daarbij kwam mijn collega een paar weken na ons gesprek naar me toe en vertelde enthousiast dat zij een aantal kasten had opgeruimd en dat ze er goed mee op weg is! Leuk om te horen =).