Perfectionisme

      Reacties uitgeschakeld voor Perfectionisme

Ik ben soms zo’n raar (en vermoeiend) persoon! Dan wil ik iets ontzettend graag (schrijven), dan begin ik daar ein-de-lijk mee (deze blog) en dan wordt het een verplichting, wil ik het nog wel maar kost het me veel moeite. Dan geef ik mezelf door mijn perfectionisme er allemaal verplichtingen aan zodat het volgens mij dan perfect is..

The perfectionist scale - Amanda's Update

Mijn eigen verplichtingen

Zo gaf ik mezelf de regels: de blogs moeten langer zijn dan 300 woorden, want volgens een blog over blogs was dat beter, want dan zou ik meer lezers krijgen (want ik zou gelijk succes moeten hebben).
Oh en ik moest elke maandag een muziek blog schrijven. Ja, dat was knap lastig toen ik het gehele weekend niks kon bedenken wat met muziek te maken had, dus dat was na 1 week alweer geschrapt.
Verder zou elke blog van een andere categorie zijn dan de vorige blog.
Ohja, en 3x per week bloggen (maandag, woensdag en vrijdag).
Ja, zo zal je net zien dat ik alleen maar 3x dezelfde blogonderwerpen achter elkaar kan bedenken. Of dat ik niks qua muziek kan bedenken. Of geen zin/energie heb voor een blog langer dan 300 woorden. Of gewoon geen inspiratie daarvoor.

 

Amanda de perfectionist

Het is voor mij dus overduidelijk erg lastig om minder perfectionistisch te zijn. Ik wil heel graag het beste leveren of anders niets. En het grote gevaar daarvan is dat ik het dan ga uitstellen. Want als het niet perfect is, is het niet goed genoeg om te plaatsen. Terwijl iets nooit perfect zal zijn. Nooit zal iets “goed genoeg” zijn. In ieder geval niet voor Amanda de perfectionist. 

Perfectionisme - Amanda's update

Perfectionisme loslaten

Dus bij deze wil ik deze drang om perfectionistisch te zijn loslaten. Ik ga gewoon lekker schrijven, lekker mijn gedachtes op papier zetten, zonder verplichtingen. En dan heb ik misschien maar minder “goede” blogs, dan zijn ze in ieder geval echt. En lekker zoals ik ben. Want hoe meer ik nadenk over wat ik op ga schrijven, hoe meer ik me anders voor ga doen dat ik ben. Want dan gaan de volgende gedachtes door mijn hoofd: Is dit raar? Schrijf ik wel leuk genoeg? Kom ik niet leuker over als ik dit of dat zeg?

Conclusie: ik moet minder denken en meer doen. Gewoon lekker schrijven! Ik kan altijd blogs nog bewerken als ik ze echt niet goed genoeg vind =).